"in een institutioneel racistische samenleving is het niet voldoende om niet racistisch te zijn. je moet anti-racistisch zijn."

- Angela Davis

wat je kunt doen

Leer meer over je eigen witte privileges en spreek je actief uit tegen racisme. Niet alleen als Black Lives Matter in het nieuws is, of als er iets gebeurt in de Verenigde Staten, en niet alleen met een social media quote. De revolutie is een keukentafelgesprek. Een interactie met een vreemde, een reactie op iets alledaags. Spreek je uit op familieverjaardagen, als een collega een racistische grap maakt en binnen je witte vriendengroep. Anti-racistisch ben je 24/7, 365 dagen per jaar. 


• Check de taal die je gebruikt in gesprekken of tijdens je werk, bijvoorbeeld aan de hand van het taaldossier van One World, de inclusieve stijlgids van WOMEN Inc. of de taalgids van het Tropenmuseum. Ga in gesprek met anderen over de woorden die we gebruiken en wat ze betekenen.

• Stuur een brief aan je burgemeester, school of werkgever en vraag om een sinterklaasfeest voor alle kinderen. (Stichting Nederland wordt Beter schreef een aantal voorbeeldbrieven voor je, te vinden op deze pagina.)


• Teken en deel petities (bijvoorbeeld hier).

• Kijk kritisch naar de mediakanalen die je tot je neemt: welke kranten lees je, welke mensen volg je op social media, welke televisieprogramma’s kijk je? Wie komen er aan het woord, hoe zien de redacties eruit, welke perspectieven worden er vertegenwoordigd? 


• Kom samen met witte vrienden, familie, buren of kennissen om in gesprek onderwerpen als wit zijn en wit privilege te onderzoeken. Een goed werkboek dat je hierbij kunt gebruiken is het boek boek 'Witte suprematie en ik' van Laya Saad. Daarin worden de belangrijkste begrippen rondom witte suprematie en antiracisme uitgelegd en krijg je dagelijkse reflectieopdrachten aangereikt om met de begrippen aan de slag te gaan.

Meer leren over racisme door je in te lezen is een goed begin, maar wel alleen dat: een begin.

Er zijn heel veel activisten en organisaties die zich soms al tientallen jaren uitspreken en inzetten tegen racisme in Nederland, vaak ongehoord en meestal met agressie, haat of ongeloof als gevolg. Je vindt hier daarom een onvolledige lijst met organisaties om te blijven volgen. Geef hen het podium. Versterk hun stemmen, door hun werk te delen binnen je vriendengroep of op social media. Ga naast hen staan, als zij weer eens het doelwit zijn van getreiter in de media. Betaal hen voor hun werk. Doneer aan hen je geld, tijd of publiciteit, als dat voor jou een mogelijkheid is.

Stichting Nederland wordt Beter:
Rekeningnummer: NL09 TRIO 0197 9666 91 (Triodos Bank)

Onder vermelding van: Donatie


Black Queer Trans Resistance NL:

Rekeningnaam: Black Queer Trans Resistance NL

IBAN:NL56BUNQ2044294621
BIC: BUNQNL2AXXX


Kick Out Zwarte Piet:
Rekeningnaam: Nederland Wordt Beter
Rekeningnummer: NL09 TRIO 0197 9666 91 (Triodos Bank)

Onder vermelding van: KOZP


The Black Archives

Rekeningnaam: stichting New Urban Collective

bankrekeningnummer NL06 ABNA 0246 4020 83 

O.v.v. Donatie the Black Archives en je naam


Controle Alt Delete
Rekeningnaam: IZI SOLUTIONS BV

bankrekeningnummer NL97 ABNA 0461 8483 09

O.v.v.: Donatie


Bij1
Rekeningnaam: BIJ1      
Rekeningnummer: NL91 TRIO 0788 7618 54

O.v.v. Donatie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wit huiswerk is direct geïnspireerd door alle antiracisme resources die op het internet te vinden zijn en staat op de schouders van velen die nu en in de geschiedenis het zware werk op zich hebben genomen van het schrijven, leren, onderzoeken, demonstreren en onderwijzen over de strijd tegen racisme. 


Deze website is een onvolledig naslagwerk. Niets van de content is door mij gemaakt of bedacht, alle credits gaan naar de schrijvers, creatieven, activisten, filosofen, journalisten en wetenschappers die de vele artikelen schreven, video’s of podcasts maakten en systemen onderzochten en bekritiseerden.

Aanvullingen, kritiek of tips zijn altijd welkom.

Bedankt voor het aanmelden!
Oeps! Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw